Podjęcie postępowania egzekucyjnego z udziałem zarządcy sukcesyjnego (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Ustawa z 25 listopada 2018 r. o zarządzie sukcesyjnym przedsiębiorstwem osoby fizycznej oraz innych ułatwieniach związanych z sukcesją przedsiębiorstw (Dz.U. z 2018 r., poz. 1629) wprowadziła liczne zmiany do postępowania egzekucyjnego. Pojawił się w nim kolejny podmiot, zarządca sukcesyjny, który może występować w nim zarówno po stronie wierzyciela, jak i po stronie dłużnika. Skutkiem tego niezbędnym stało się przybliżenie statusu zarządcy sukcesyjnego, a także przedsiębiorstwa w spadku jako przedmiotu zarządu sukcesyjnego. Od prawidłowego zdefiniowania, co wchodzi w skład przedsiębiorstwa w spadku, uzależnione jest podjęcie przez organ egzekucyjny decyzji, czy, a jeżeli tak, to w jakim zakresie, po spełnieniu przesłanek z art. 819 k.p.c., można podjąć postępowanie egzekucyjne. W artykule zostało omówione zagadnienie podjęcia postępowania egzekucyjnego w zależności od tego, w jakiej pozycji prawnej występuje zarządca sukcesyjny. Dla każdej ze wskazanych pozycji prawnych zarządcy sukcesyjnego poświęcono odrębne punkty rozważań. Przedstawiony w artykule problem prawny jest istotny z punktu widzenia organu egzekucyjnego, w szczególności z punktu widzenia komornika sądowego, albowiem w wielu przypadkach komornicy podejmują postępowania egzekucyjne z udziałem zarządcy sukcesyjnego, nie badając, czy, a jeżeli tak, to w jakim zakresie podjęcie postępowania jest dopuszczalne w obowiązującym stanie prawnym.
Keywords: egzekucja z nieruchomości; podjęcie postępowania egzekucyjnego; przedmiot zarządu sukcesyjnego; przedsiębiorstwo w spadku; zarząd sukcesyjny; zarządca sukcesyjny; zawieszenie postępowania egzekucyjnego