Szczególny nadzór podatkowy jako element ochrony dochodów budżetowych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2025)
W niniejszym artykule omówiono problematykę szczególnego nadzoru podatkowego, jego genezy oraz aktualnie obowiązujących rozwiązań. Zwrócono uwagę na fakt dekompozycji tej instytucji w szczególności odejście od unormowania tego pojęcia. Skoncentrowano się na funkcjonalnym znaczeniu nadzoru skarbowego, szczególnego nadzoru podatkowego, a obecnie doraźnej i stałej kontroli celno-skarbowej. Instytucje te z uwagi na nadzór nad produkcją wyrobów akcyzowych miały na celu zabezpieczenie prawidłowości procesu produkcyjnego, ale również zabezpieczenie prawidłowego rozliczania podatku akcyzowego, zatem pomimo zmian w nomenklaturze ich funkcjonalne znaczenie pozostało tożsame.
Keywords: akcyza; budżet; kontrola podatkowa; szczególny nadzór podatkowy