Zasada jedności materialnej jako determinanta zasady samodzielności finansowej gmin (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2025)
Zasada samodzielności finansowej jest szczególnie powiązana z jedną z zasad budżetowych, tj. zasadą jedności materialnej. Stąd jako cel artykułu obrano ustalenie sposobów i powodów naruszania zasady samodzielności finansowej i budżetowej zasady jedności materialnej w finansowaniu gmin. Aby ten cel osiągnąć skoncentrowano się zarówno na wyjaśnieniu istoty i celów zasady samodzielności finansowej i zasady jedności materialnej oraz na wyjątkach od zasady jedności. W artykule posłużono się metodą dogmatyczno-prawną. Zaprezentowane rozważania prowadzą do konkluzji, że wprowadzanie wielu poważnych wyjątków od zasady jedności materialnej wynika z nadmiernej arbitralności ustawodawcy, ograniczania decentralizację i samodzielność finansową.
Keywords: recentralizacja; aksjologia; wartości publiczne; zasady budżetowe; samorząd terytorialny