Odpowiedzialność karna notariusza na podstawie art. 231 Kodeksu karnego w przypadku przeprowadzenia czynności notarialnej z osobą niezdolną do takiej czynności (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Artykuł jest poświęcony odpowiedzialności karnej notariusza na podstawie art. 231 k.k., ze szczególnym uwzględnieniem przypadku przeprowadzenia czynności notarialnej z osobą niezdolną do takiej czynności. Syntetyczne nakreślenie ram prawnych i przesłanek odpowiedzialności karnej notariusza za błędną ocenę stanu świadomości strony ma na celu nie tylko usystematyzowanie prezentowanego zagadnienia. Pozwala też dostrzec istotne podobieństwo pomiędzy standardem należytej staranności zawodowej notariusza w kwestii tej oceny a standardem ostrożnego kierowcy, który musi zachować ograniczone zaufanie do innych uczestników ruchu w obliczu nietypowej sytuacji na drodze.
Keywords: czynność notarialna; nadużycie uprawnień; niedopełnienie obowiązku; błąd; należyta staranność; ostrożność