Prawnokarne środki reakcji na przestępstwo z art. 231 Kodeksu karnego popełnione przez notariusza (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
W niniejszej publikacji przedstawiono możliwe prawnokarne konsekwencje popełnienia przez notariusza przestępstwa z art. 231 Kodeksu karnego. Dokonano analizy wymiaru kar, biorąc pod uwagę nie tylko zagrożenie wskazane w tym przepisie, ale także regulacje części ogólnej Kodeksu karnego. Przedstawiono możliwości odstąpienia od wymierzenia kary i zastosowania warunkowego umorzenia postępowania. Omówiono także wymiar kary w przypadku popełnienia przez notariusza przestępstwa ciągłego z art. 12 § 1 Kodeksu karnego. W artykule przedstawiono również wybrane środki karne, jakie mogą być orzeczone wobec notariusza w sytuacji popełnienia przez niego przestępstwa z art. 231 Kodeksu karnego.
Keywords: odpowiedzialność karna notariuszy; zakaz wykonywania zawodu notariusza; czyn ciągły