Podmioty postępowania w sprawach o naprawienie szkody wyrządzonej przy wykonywaniu czynności notarialnej (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Na podstawie art. 49 Prawa o notariacie notariusz ponosi odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przy wykonywaniu czynności notarialnych na zasadach określonych w Kodeksie cywilnym, z uwzględnieniem szczególnej staranności, do jakiej jest obowiązany przy wykonywaniu tych czynności. Uznaje się, że jest to odpowiedzialność ex delicto (za czyn niedozwolony), przy czym do przypisania notariuszowi odpowiedzialności wystarcza nawet najlżejsza postać winy (culpa levissima). Powodami w takich sprawach mogą być przede wszystkim strony czynności notarialnej, a ponadto osoby trzecie – zgodnie bowiem z art. 80 § 2 Prawa o notariacie przy dokonywaniu czynności notarialnych notariusz jest obowiązany czuwać nad należytym zabezpieczeniem praw i słusznych interesów nie tylko stron, ale także innych osób, dla których czynność ta może powodować skutki prawne. Stroną pozwaną jest osobiście notariusz, a nie spółka, w ramach której wykonuje działalność (w grę wchodzi także odpowiedzialność osoby zastępującej notariusza). Pozwanym może być także ubezpieczyciel, z którym notariusz zawarł obowiązkową umowę ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej.
Keywords: notariusz; odpowiedzialność ex delicto; podmiot postępowania; współuczestnictwo; procesowe