Zakres obowiązków notariusza przy czynnościach mortis causa (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Publikacja dotyczy rekonstrukcji obowiązków notariusza w zakresie czynności notarialnych na wypadek śmierci. Wskazano w niej obowiązki notariusza o charakterze formalnym, uwzględniając ich wpływ na ważność oświadczenia woli. Drugą warstwę stanowią szeroko rozumiane wady oświadczenia woli w ujęciu zarówno psychiatrycznym, jak i psychologicznym. W tym kontekście przywołane zostały publikacje z zakresu nauk medycznych, jak również opiniowania sądowo-psychiatrycznego. Dokonano także wnikliwej analizy orzeczeń sądowych, w tym zwłaszcza Sądu Najwyższego w zakresie prezentowanej problematyki.
Keywords: dziedziczenie; testament; mortis causa; akt notarialny; wady oświadczenia woli; psychiatria sądowa; psychologia sądowa; opiniowanie sądowo-psychiatryczne; demencja; zaburzenia psychiczne; art. 945 kodeksu cywilnego