Uzyskiwanie przez oddział i przedstawicielstwo przedsiębiorcy zagranicznego interpretacji indywidualnych z zakresu ubezpieczeń społecznych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Przedsiębiorca zagraniczny, który zamierza prowadzić działalność gospodarczą poza granicami swojego kraju, może utworzyć oddział. Zakres działania przedstawicielstwa może obejmować wyłącznie prowadzenie działalności w zakresie reklamy i promocji przedsiębiorcy zagranicznego. Tworzenie oddziałów i przedstawicielstw przez przedsiębiorców zagranicznych wpisuje się w traktatową swobodę działalności gospodarczej. Oddziały i przedstawicielstwa działające na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w istocie są w pewnym stopniu odrębne organizacyjnie od przedsiębiorcy, który je utworzył. Oddział i przedstawicielstwo przedsiębiorcy zagranicznego nie posiadają statusu przedsiębiorcy, ale mogą być pracodawcą, a w związku z tym nabyć status płatnika składek na ubezpieczenia społeczne. Powstaje zatem pytanie, czy na podstawie aktualnie obowiązujących przepisów prawa oddział i przedstawicielstwo przedsiębiorcy zagranicznego są podmiotami legitymowanymi do złożenia wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej.
Keywords: przedsiębiorca; działalność gospodarcza; oddział; przedstawicielstwo; wykładnia; interpretacja indywidualna