Oddziaływanie międzynarodowych i europejskich aktów prawnych na prawo krajowe na przykładzie uregulowań ekstradycyjnych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Międzynarodowe akty prawne nie zakazują co do zasady ekstradycji. Regulują i ujednolicają procedury ekstradycyjne, pozwalają także – pod pewnymi warunkami – na przeciąganie procedur ekstradycyjnych lub odmowę wydania sprawcy. Ich oddziaływanie na polski system prawny jest istotne, gdyż europejskie uregulowania ekstradycyjne wymusiły zmianę Konstytucji RP.
Keywords: prawa człowieka; ekstradycja; Konstytucja; Trybunał Konstytucyjny; obywatelstwo