Ochrona migrantów klimatycznych z Małych Rozwijających się Państw Wyspiarskich regionu Pacyfiku (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Jednym z negatywnych następstw zmian klimatu jest wzrost poziomu oceanów, który w połączeniu z innymi czynnikami środowiskowymi stanowi zagrożenie istnienia niektórych państw wyspiarskich regionu Pacyfiku. W przypadku bezpośredniego niebezpieczeństwa całkowitego za topienia wskazanych terytoriów wszyscy mieszkańcy będą musieli zostać przesiedleni do innych państw. Celem niniejszego opracowania jest ukazanie migracji z małych państw wyspiarskich jako szczególnego przypadku migracji klimatycznej oraz sformułowanie podstawowych zasad, na jakich miałyby się opierać efektywna współpraca międzynarodowa, mająca na celu udzielenie tej kategorii migrantom skutecznej pomocy. Zdaniem autora najbardziej adekwatną formą współpracy między narodowej w tym zakresie są porozumienia dwustronne lub regionalne, które stanowiłyby podstawę prawną długofalowych projektów migracyjnych wpisujących się w szerszy kontekst innych działań adaptacyjnych do skutków zmian klimatu.
Keywords: migracje klimatyczne; małe państwa wyspiarskie; polityka migracyjna