Stanowisko władz Federacji Rosyjskiej i poglądy rosyjskiej doktryny w przedmiocie ratyfikacji Statutu Rzymskiego Międzynarodowego Trybunału Karnego (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2024)
Poniższy artykuł omawia zagadnienie ewolucji stosunku władz Rosji i stanowiska rosyjskiej doktryny w kwestii ratyfikacji Statutu Rzymskiego MTK. Analizie poddano argumentację na rzecz odwołania podpisu pod Statutem oraz wskazano, iż krok ten jest motywowany politycznie, wpisując się w narastający w Rosji trend krytyki zachodniocentrycznego porządku prawnomiędzynarodowego. Wskazano, że zasadny jest pogląd głoszący, iż czynniki polityczne w istotny sposób ograniczają stworzenie uniwersalnego systemu międzynarodowego sądownictwa karnego.
Keywords: Statut Rzymski; Międzynarodowy Trybunał Karny; Federacja Rosyjska; międzynarodowe prawo karne; współpraca międzynarodowa w sprawach karnych