Glosa do uchwały SN z dnia 17 maja 2018 r., III CZP 11/18, Legalis (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Przedmiotem opracowania jest analiza uchwały SN z dnia 17 maja 2018 r., III CZP 11/18, w której sąd uznał, że „rodzicom dorosłego dziecka, które jest ubezwłasnowolnione całkowicie z powodu niepełnosprawności umysłowej i dla którego ustanowiono opiekuna, nie przysługuje uprawnienie do żądania rozstrzygnięcia przez sąd opiekuńczy o sposobie utrzymywania kontaktów z tym dzieckiem”. Autorka podzieliła stanowisko SN, wskazując argumenty przemawiające za jego trafnością.
Keywords: kontakty między rodzicami a dziećmi; rodzice; dzieci ubezwłasnowolnione całkowicie