Unijne cyfrowe zaświadczenie COVID i ochrona danych. Przypadek Polski i Austrii (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Unijne cyfrowe zaświadczenie COVID zostało wprowadzone jako technologiczna obietnica sprawnego wyjścia z pandemii. Jednocześnie, ze względu na zakres przetwarzanych danych, wchodzi ono w interakcję z europejskim systemem prawa ochrony danych osobowych. Unijne cyfrowe zaświadczenie COVID przewidziane jest do funkcjonowania w dwóch różnych celach: ułatwienia przekraczania granic w czasie pandemii oraz w celach wewnątrzkrajowych, zdefiniowanych przez państwa członkowskie. Biorąc pod uwagę zakres swobody decyzyjnej pozostawionej państwom członkowskim w implementacji unijnych cyfrowych zaświadczeń COVID, niezbędna jest analiza porównawcza. Kluczową kwestią, która została uwidoczniona w zarówno polskiej, jak i austriackiej implementacji unijnego cyfrowego zaświadczenia COVID, jest określenie administratora przetwarzanych danych osobowych. Wyraźnie widoczna jest tu trudność organów obu państw w określeniu administratora w zdecentralizowanych infrastrukturach przetwarzania danych osobowych. Szczególnie problematyczne jest określenie administratora w odniesieniu do aplikacji mobilnych umożliwiających lokalne przechowywanie kopii unijnego cyfrowego zaświadczenia COVID i jej wyświetlanie na żądanie.
Keywords: unijne cyfrowe zaświadczenie COVID; UCC; dane osobowe; RODO; Polska; Austria