Prawno-ekonomiczne aspekty zwrotu podatku VAT dla podróżnych na przykładzie polsko-białoruskich przejść granicznych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
W niniejszym artykule podjęto próbę określenia ekonomicznego znaczenia narzędziazwrotu podatku VAT dla podróżnych oraz odpowiedzi na pytanie, czy regulacje prawne w tym zakresiesą optymalne. Określony tu problem ma charakter interdyscyplinarny, co zdecydowało o kształcieartykułu. Składa się na nią analiza relacji eksportu podróżnych do eksportu Polski i jej wybranychwojewództw (podlaskiego i lubelskiego) na Białoruś w celu określenia znaczenia badanego zjawiskaz perspektywy ekonomicznej i prawnej. Na tej podstawie postawiono hipotezę, że mechanizmzwrotu podatku VAT dla podróżnych przynosi korzyści ekonomiczne, jednak konstrukcja przepisówi praktyka mogą sprzyjać nadużyciom podróżnych i przedsiębiorców w tym aspekcie. Do weryfikacjihipotezy wykorzystano metody: dogmatyczno-prawną, analizę literatury, przepisów i orzecznictwa,metodę ilościową oraz ustrukturyzowane wywiady z pracownikami Krajowej AdministracjiSkarbowej oraz z przedsiębiorcami.
Keywords: Tax Free; zwrot podatku vat dla podróżnych; granica zewnętrzna UE