Działalność nadzorcza regionalnych izb obrachunkowych w zakresie podatku od nieruchomości w latach 2020-2021 (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Podatek od nieruchomości stanowi jedno z najważniejszych źródeł dochodów własnychw budżetach jednostek samorządu terytorialnego szczebla podstawowego. Organy stanowiące,kształtując poszczególne elementy konstrukcyjne podatku, działają w granicach wyznaczonychprzez prawo, a efekty tych działań każdorazowo podlegają ocenie. W związku z tym na szczególnąuwagę zasługuje nie tylko działalność uchwałodawcza rad gmin, ale też sposób sprawowania nadzoruprzez powołany do tego organ. Z tego względu celem niniejszego artykułu jest ocena działalnościregionalnych izb obrachunkowych w przedmiocie badania uchwał dotyczących podatku odnieruchomości. Analizie poddano aktywność wszystkich izb funkcjonujących w Polsce, przy czymrozważania ograniczono do lat 2020-2021. Wybór wspominanych ram czasowych został podyktowanyszczególną sytuacją związaną z pandemią koronawirusa i specyficznymi warunkami pracy izbw tym okresie. W artykule postawiono następującą hipotezę badawczą: regionalne izby obrachunkowew sposób efektywny realizują funkcje nadzorcze w stosunku do uchwał rad gmin dotyczącychpodatku od nieruchomości w latach 2020-2021. W celu weryfikacji hipotezy badawczej dokonanoanalizy materiału normatywnego zawartego w uchwałach organów stanowiących gmin, ustaleń regionalnychizb obrachunkowych dotyczących legalności postanowień ww. uchwał oraz oceny działalnościnadzorczej izb przez sądy administracyjne. W pracy zastosowano metodę badawczą prawno-dogmatyczną i badań statystycznych
Keywords: podatek od nieruchomości; regionalne izby obrachunkowe; nadzór