Jeszcze składka na ubezpieczenie zdrowotne czy już podatek „zdrowotny”? Uwagi na tle teoretycznoprawnym (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Składka na ubezpieczenie zdrowotne (zwana też skrótowo składką zdrowotną) stałasię przedmiotem szeregu zmian wprowadzanych przez przepisy tzw. Polskiego Ładu. Dały oneprzyczynek do ponownej dyskusji o rzeczywistym charakterze tej daniny. Już wcześniej dogmatycznakonstrukcja składki zdrowotnej znacznie odbiegała od teoretycznoprawnego modelu składki naubezpieczenie publicznoprawne. Obecnie, uwzględniając zagadnienia takie jak wzrost powszechnościobowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, dalsze osłabianie więzi między obowiązkiem uiszczaniaskładki zdrowotnej a zakresem uprawnień z ubezpieczenia zdrowotnego czy też korzystanieze środków zgromadzonych za pomocą składki do realizowania szeroko rozumianych zadań publicznychz zakresu ochrony zdrowia poza ubezpieczeniem zdrowotnym (włącznie z finansowaniemświadczeń dla nieubezpieczonych), można na kwestię tej rozbieżności rzucić nowe światło. Składkana ubezpieczenie zdrowotne w praktyce przestaje być bowiem „cechującą się odrębnościami składkąna ubezpieczenie publicznoprawne” i staje się rodzajem podatku celowego, to jest daniny, z którejwpływy przeznaczane są na realizowanie różnego rodzaju zadań państwa w obszarze ochrony zdrowia,bez koniecznego związku z ubezpieczeniem.
Keywords: składka na ubezpieczenie zdrowotne; podatek; podatek celowy; Polski Ład; danina; finansowanie ochrony zdrowia