Kontrola efektywności wydatkowania środków przez jednostki sektora finansów publicznych z perspektywy ustawy Prawo zamówień publicznych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Ustawodawca w ustawie Prawo zamówień publicznych wprowadza nową zasadę dosystemu prawa polskiego, a mianowicie zasadę efektywności. Przedmiotem artykułu nie jest określeniezakresu zasady efektywności, lecz spojrzenie na nią z perspektywy systemu kontroli. Autor,analizując obowiązujące przepisy, wskazuje, że żaden z uprawnionych organów kontrolnych nie posiadaformalno-prawnych narzędzi do badania prawidłowości stosowania przez zamawiającego zasadyefektywności. Obowiązujący system prawny uprawnia do kontroli celowości, gospodarnościczy efektywności wydatkowania środków publicznych, jednakże jest to jedynie kontrola elementówsłużących do określenia efektywności, niebędąca kontrolą efektywności.Zdaniem autora konieczne jest wprowadzenie obowiązku po stronie zamawiającego identyfikacjipotrzeb zamawiającego, a następnie celów, które chce osiągnąć poprzez realizację zamówienia,ich gradacji i powiązanie ich z analizą skutków finansowych, jakie pociąga za sobą ich osiągnięcie.Tylko istnienie takiego obowiązku i powiązanie go z uprawnieniami kontrolnymi pozwoli na skutecznąanalizę prawidłowości działań zamawiającego.Obecny stan prawny, pomimo wprowadzenia zasady efektywności jako naczelnej zamówień publicznych,nie pozwala na skuteczną kontrolę jej stosowania.
Keywords: zasada efektywności; zamówienia publiczne; kontrola