Czynności sprawdzające jako forma nadzoru nad realizacją zobowiązań podatkowych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Czynności sprawdzające stanowią procedurę uregulowaną w Ordynacji podatkoweji skierowaną w głównej mierze na weryfikację pod kątem formalnym, nie służą one załatwianiu kwestiispornych. Przeprowadzone rozważania pozwalają na wniosek, iż stanowią one odrębną i konkurencyjnąprocedurę wobec postępowania podatkowego i kontroli podatkowej. Praktyka organóworaz niewyczerpujące uregulowanie ustawowe powodują, że są często wykorzystywane do celów odmiennychniż te, które leżały u podstaw przedmiotowej instytucji. Co więcej, znaczne uproszczenieprocedury może spowodować ryzyko naruszenia praw podatnika.
Keywords: czynności sprawdzające; ordynacja podatkowa; prawa podatnika