Finansowanie Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej – wnioski de lege lata i de lege ferenda (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Początek wojny na Ukrainie drastycznie pogorszył sytuację geopolityczną Polski.W rezultacie 11 marca 2022 roku polski ustawodawca przyjął ustawę o obronie Ojczyzny, która zakładagwałtowne zwiększenie wydatków na Siły Zbrojne RP. Na mocy tej ustawy tworzono równieżFundusz Wsparcia Sił Zbrojnych, który został umieszczony w Banku Gospodarstwa Krajowego. Takierozwiązanie pozwala władzom publicznym na obejście przepisów ograniczających poziom zadłużeniapublicznego. W tym sensie powołanie Funduszu Wsparcia Sił Zbrojnych jest formą tworzenia iluzjifiskalnych. Jednocześnie do Sejmu wpłynęły dwa projekty ustaw, w których zaproponowano modyfikacjęstabilizującej reguły fiskalnej oraz konstytucyjnego limitu zadłużenia. Ewentualne przyjęcietych ustaw stanowi zagrożenie dla stabilności fiskalnej Polski.
Keywords: siły zbrojne; stabilność fiskalna; reguły fiskalne; dług publiczny