Podstawowe wartości (zasady) prawa finansowego w świetle Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej na tle konstytucji wybranych państw europejskich (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
W niniejszym opracowaniu podjąłem próbę przedstawienia podstawowych wartości(zasad) prawa finansowego w świetle Konstytucji RP na tle konstytucji wybranych państw europejskich(Niemiec, Francji i Hiszpanii). Wartości te (zasady) czerpią swoje źródło z przepisów KonstytucjiRP. Wyniki badań w przedstawionym zakresie mogą prowadzić do wniosku, że w zakresie konstytucyjnychwartości-zasad prawa finansowego (finansów publicznych) przyjęte rozwiązania konstytucyjneposiadają elementy podkreślające znaczenie budżetu, ustaw podatkowych, zadań finansowychpaństwa i jednostek terytorialnych oraz spraw gromadzenia, wydatkowania i organizacji ładu finansowego.Postulatem na przyszłość jest zagwarantowanie w Konstytucji przepisów, które zapewniająstały i niezmienny system podatkowy. Omówione wartości i zasady, oprócz rozwiązań niemieckich,odnoszą się również do kontroli finansów publicznych. Ustawa reguluje system kontroli państwowej,w tym m.in. kontrolę finansową i budżetową.
Keywords: prawo finansowe; Konstytucja; wartości i zasady; kraje europejskie; kontrola finansów publicznych