Opodatkowanie dochodów osób samotnie wychowujących dzieci – postulaty de lege lata i de lege ferenda (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Podatek dochodowy od osób fizycznych, jako podatek osobisty, zawiera w swojej konstrukcjiprawnej elementy umożliwiające jego personalizację, tzn. dostosowanie wysokości obciążeniapodatkowego do indywidualnej subiektywnej dolności płatniczej podatnika. Jednym z takich elementówjest przewidziana w konstrukcji tego podatku możliwość opodatkowania dochodów osób samotniewychowujących dzieci. Niniejsze opracowanie ma na celu dokonanie analizy i oceny regulacjiprawnych dotyczących zasad opodatkowania dochodów osób samotnie wychowujących dzieci orazpodjęcie próby sformułowania w tym zakresie postulatów de lege lata i de lege ferenda. Jest to o tyleistotne, że z dniem 1 stycznia 2022 r. ustawodawca wprowadził całkowicie odmienne zasady w tymzakresie, które następnie od 1 lipca tego samego roku uchylił i powrócił do istniejących od niemal30 lat uregulowań, co, jak można przypuszczać, świadczyć może o braku koncepcji ustawodawcy codo docelowego modelu opodatkowania dochodów osób samotnie wychowujących dzieci w Polsce.
Keywords: podatek dochodowy od osób fizycznych; osoba samotnie wychowująca dziecko; dochód; wysokość opodatkowania