„Kontrola” wydatków budżetowych realizowanych w formie tzw. wpłat z budżetu państwa (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Celem artykułu była analiza trybu i zasad przekazywania tzw. wpłat z budżetu państwana rzecz państwowych funduszy celowych oraz funduszy prowadzonych w Banku GospodarstwaKrajowego, a także próba odpowiedzi na pytanie, czy odejście od formuły dotacji ogranicza możliwośćsprawowania parlamentarnej i społecznej kontroli nad przekazywanymi środkami. Realizacjaprzyjętego celu badawczego pozwoliła na potwierdzenie hipotezy, iż przekazywanie środków budżetowychw formie tzw. opłat z budżetu państwa istotnie ogranicza możliwość sprawowania kontrolinad przekazywanymi środkami. Wykazano również, że w niektórych z badanych sytuacji celem odejściaod formuły dotacji było trwałe wyodrębnienie części wydatków budżetu państwa i stworzeniepodstaw prawnych do ich wydatkowania w sposób charakterystyczny dla gospodarki funduszowej.
Keywords: wpłaty z budżetu państwa; gospodarka budżetowa; kontrola wydatków budżetowych; budżet państwa; fundusze celowe