Działalność kontrolna i regulacyjna organów celnych w zakresie poboru należności celnych (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Problematyka należności celnych, ceł, a także ich aspekty prawne zarówno w prawiematerialnym, jak i procesowym, zawsze znajdowały się w centrum zainteresowania współczesnychcywilizacji. Od najdawniejszych czasów każda formacja państwowa chroniła swoje interesy w zakresieprzepływu towarów, ludzi, siły roboczej itp. Prawo zawsze odgrywało w tym sensie kluczową i niezastąpionąrolę. Żaden inny instrument regulacji społecznej, zwłaszcza dzisiaj, nie ma wewnętrznejsiły i zdolności do lepszego wyrażania i ochrony tych interesów. Z tego punktu widzenia patrzeniena prawo jako na ważny instrument organizacji, istnienia, realizacji i dalszego rozwoju regulowanych przez nie stosunków społecznych jest całkowicie właściwe. Obecnie nie ulega wątpliwości, że prawo celne w dużym stopniu reaguje na rozwój społeczno-gospodarczy każdego kraju. Z tego punktu widzenia jest więc zarówno jego odzwierciedleniem, jak i wyrazem prawnym.W niniejszym opracowaniu autorka celowo skupiła swoją uwagę na instytucji należności celnych, nie tylko z perspektywy prawa celnego jako jednego z podgałęzi prawa finansowego, ale przede wszystkim z perspektywy prawa budżetowego, analizując należności celne jako tradycyjny środek własny, stanowiący bezpośrednie źródło dochodów budżetu UE. W tym kontekście uznała za konieczne zajęcie się regulacją poboru należności celnych na poziomie krajowym oraz podkreślenie roli organów celnych w ww. działalności kontrolno-regulacyjnej.
Keywords: działalność kontrolna i regulacyjna; cła; organy celne; system zasobów