Struktury administracyjne odpowiedzialne za realizację polityki wobec Polonii w Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2019)
Kluczową rolę w kreowaniu polityki wobec Polonii odgrywał Wydział Zagraniczny Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Funkcję wykonawczą pełnił Departament Konsularny Ministerstwa Spraw Zagranicznych, który sprawował bezpośredni nadzór nad Towarzystwem Łączności z Polonią Zagraniczną „Polonia”. Powstało ono 17 maja 1955 r. i za jego podstawowy cel uznano firmowanie polityki wobec Polonii. Od samego początku znalazło się ono pod nadzorem Komitetu do Spraw Bezpieczeństwa Publicznego. Pierwszym prezesem Towarzystwa został wicemarszałek Sejmu profesor Stanisław Kulczyński. Towarzystwo „Polonia” docierało do szerokich rzesz Polonii poprzez aktywność o charakterze kulturalno-oświatowym. Tym samym na pierwszy plan wysunęła się działalność wydawnicza. Wspierano również szkolnictwo polonijne, starając się dotrzeć do jak najszerszych rzesz młodzieży. Stopniowo wprowadzano też nowoczesne formy propagandy wizualnej. Pojawiły się, adresowane do Polonii: produkcje filmowe, audycje radiowe i wystawy. W ten sposób kreowano obraz ówczesnej Polski.
Keywords: Wydział Zagraniczny Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej; Departament Konsularny Ministerstwa Spraw Zagranicznych; Towarzystwo Łączności z Polonią Zagraniczną „Polonia”; Komitet do Spraw Bezpieczeństwa Publicznego; działalność wydawnicza; szkolnictwo polonijne; Festiwal Polonijnych Zespołów Artystycznych