Pojęcie zabezpieczenia społecznego w Konstytucji RP na przykładzie systemu emerytalnego (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2019)
Pojęcie „zabezpieczenie społeczne” występuje w większości krajowych regulacji prawnych państw europejskich, w terminologii międzynarodowych aktów prawnych. Również polski ustrojodawca, wyznaczając konstytucyjne ramy ochrony ubezpieczeniowej, stwierdza, że obywatel ma prawo do „zabezpieczenia społecznego”. Jednakże pomimo powszechnego posługiwania się tym pojęciem, nie zostało ono dotychczas nigdzie zdefiniowane i nie nadano mu jakiejś klarownej treści. W artykule autor dokona próby zdefiniowania terminu, opierając się na analizie przepisów odnoszących się do systemu emerytalnego. Szczególnie ma to doniosły charakter w systemach prawnych, w których system emerytalny oparty jest na zasadzie repartycji świadczeń, gdzie należy określić relacje pomiędzy prawami podstawowymi a konstytucyjnymi sposobami ich realizacji.
Keywords: zabezpieczenie społeczne; Konstytucja, ubezpieczenia społeczne; system emerytalny