Bioetyka dla lekarzy. Mówienie prawdy (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2019)
Standardy profesjonalnej komunikacji z pacjentami przeszły znaczną ewolucję w ostatnich trzydziestu latach. Obecnie pacjent oczekuje od lekarza nie tylko wyczerpującej i zrozumiałej informacji o swoim stanie zdrowia, ale również informacji uzasadniających podjętą terapię. Celem mówienia prawdy jest nie tylko informacja, dzięki której pacjenci mogą dokonywać wyboru dotyczącego ich zdrowia oraz innych aspektów ich życia, ale także informacja o sytuacji, w której się znajdują. Mówienie prawdy przyczynia się do powstania związku pomiędzy lekarzem a pacjentem, który jest oparty na zaufaniu. Ten związek w procedurze medycznej polega na szacunku dla pacjenta, jako osoby i respektowania jego autonomii. Jak do tej zasady ma się przywilej terapeutyczny? Mówienie prawdy często również zapobiega szkodzie, gdyż pacjenci, którzy nie są informowani o sytuacji, w której się znajdują mogą nie skorzystać z pomocy medycznej, z której powinni skorzystać.
Keywords: prawa pacjenta; mówienie prawdy; zasada autonomii; przywilej terapeutyczny