Wybrane problemy z zakresu ogólnoprewencyjnego oddziaływania kary (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2019)
Artykuł dotyczy wybranych problemów z zakresu ogólnoprewencyjnego oddziaływania kary. W opracowaniu tym zwrócono przede wszystkim uwagę na aktualny status prewencji ogólnej, będącej na gruncie Kodeksu karnego jedną z dyrektyw sądowego wymiaru kary. Ponadto odrębnie zaakcentowano rolę prewencji ogólnej na etapie wykonywania kary. Na podstawie dokonanych rozważań stwierdzono, że prewencja ogólna powinna stanowić sui generis koncepcję penalną, wyznaczającą pewne standardy czy kierunki karania.
Keywords: sądowy wymiar kary; dyrektywa prewencji ogólnej; kształtowanie świadomości prawnej społeczeństwa