Konstrukcja instytucji zajęcie stanowiska przez inny organ przy wydawaniu decyzji administracyjnej przez organ właściwy w sprawie (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2019)
Zmiany dokonane KPA nowelizacją z dnia 7 kwietnia 2017 r. poprzez umieszczenie art. 7b normującego współdziałanie organów administracji publicznej w Dziale 1 w rozdziale 2 KPA „Zasady ogólne” podniosły do rangi zasady ogólnej nakaz współdziałania organów administracji, jeżeli zachodzą przesłanki tego artykułu. Aktualnie regulacje KPA dotyczące instytucji współdziałania organów administracji możemy podzielić na dwie grupy: 1) współdziałanie organów o charakterze procesowym obejmujące instytucję pomocy prawnej (art. 52 k.p.a.), jak również regulacje odnoszące się do żądania przez organ administracji publicznej przedstawienia przez inny organ administracji odpisu lub wyciągu dokumentu, jeżeli strona nie może go uzyskać, czy też żądania dostarczenia przez organ oryginału dokumentu, jeżeli zachodzi konieczność jego przejrzenia (art. 76a § 1 k.p.a.); 2) instytucję współdziałanie organów o charakterze materialno-procesowym (instytucję zajęcia stanowiska przez inny organ przy wydawaniu decyzji administracyjnej przez organ właściwy – art. 106)1.Ta forma współdziałania organów administracji uregulowana w Kodeksie postępowania administracyjnego w art. 106 stanowi przedmiot niniejszych rozważań.
Keywords: zajęcie stanowiska przez inny organ przy wydawaniu decyzji administracyjnej przez organ właściwy; współdziałanie organów administracji publicznej