(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2025)
W artykule poruszono podstawowe zagadnienia związane z wykorzystywaniem nowoczesnych rozwiązań informatyczno-komunikacyjnych w administracyjnym postępowaniu dowodowym. Jako szczególnie istotną potraktowano ocenę funkcjonalności dokumentu elektronicznego, o którym stanowi art. 3 pkt 2 w zw. z art. 3 pkt 1 ustawy o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne w administracyjnym postępowaniu dowodowym, w kontekście zmian w k.p.a. wynikających z ustawy o doręczeniach elektronicznych. W związku z rezygnacją – w wyniku nowelizacji - z operowania m.in. pojęciami takimi jak: „dokument elektroniczny”, „forma dokumentu elektronicznego” w rozumieniu ustawy o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, ocena charakteru prawnego dokumentu elektronicznego w postępowaniu administracyjnym staje się jeszcze bardziej złożonym - niż dotychczas - zagadnieniem prawnym. Zasadnicze znaczenie posiada zatem wyznaczenie zakresu znaczeniowego pojęcia „dokument elektroniczny” w ujęciu prawnym - w kontekście regulacji Kodeksu oraz ocena jego istoty i funkcji w fazie administracyjnego postępowania dowodowego. Kluczowe dla rozważanej materii będzie w szczególności określenie relacji pomiędzy „pismem utrwalonym w postaci elektronicznej” w znaczeniu art. 14 § 1a k.p.a., a „dokumentem elektronicznym”, a także pomiędzy nim a dowodem z dokumentu w postaci elektronicznej oraz innym materiałem dowodowym utrwalonym elektronicznie w administracyjnym postępowaniu dowodowym.