(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Polski Ład to rządowy program obowiązujący od początku 2022 r. Ma on pomóc wyjść z kryzysu gospodarczego, w którym znalazła się Polska po pandemii. Przewiduje on zmiany w prawie podatkowym. Oprócz zmian w podatkach ma pomóc rozwiązać problemy mieszkaniowe. Dotyczy służby zdrowia, emerytur i rent, działalności gospodarczej, ubezpieczeń społecznych i poniekąd prawa pracy. Polski Ład nie wprowadził zmian do kontroli podatkowej, chociaż je planował. Kontrola podatkowa nadal regulowana jest głównie przepisami Ordynacji podatkowej i Prawa przedsiębiorców. Prowadzona jest z urzędu i ma na celu sprawdzać stosowanie przepisów podatkowych przez kontrolowanych. Nowością w przepisach podatkowych było wprowadzenie nabycia sprawdzającego. Dotyczy to zakupu towarów i usług przy użyciu kasy fiskalnej. Dodatkowo do ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej dodano tymczasowe zajęcie ruchomości. Jest to możliwość zajęcia rzeczy ruchomych podatnikowi, który zalega z płatnościami wobec organów podatkowych. Dokonuje się tego na czas 96 godzin. Organ egzekucyjny może potwierdzić zajęcie lub odstąpić od niego. Brak jest bezpośrednich przepisów w Polskim Ładzie dotyczących regulacji kontroli podatkowej. Można w związku z tym zaproponować kilka nowych rozwiązań do kontroli. Możemy dodać do przepisów wniosek o kontrolę podatkową na żądanie kontrolowanego. Również przepisy zezwalające na wnioskowanie kontrolowanemu z prośbą o dokonanie wybranej czynności kontrolnej. Następnie propozycja ograniczania czasowego i ilościowego w przeprowadzaniu kontroli u podatnika. Przyjmijmy, że można przeprowadzać jedną kontrolę raz na pięć lat u danego podmiotu. Dobrym rozwiązaniem w pierwszych latach obowiązywania Polskiego Ładu może być stosowanie niższych kar za błędy w interpretacji jego przepisów.