(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Autorka poddała analizie art. 74a Prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, regulujący kwestię doręczania pism drogą elektroniczną w postępowaniu sądowo administracyjnym, w kontekście wniosku o udostępnienie akt sądowo administracyjnych sprawy drogą elektroniczną. Konkluzja pracy jest taka, że ustawodawca w pełni uzależnił korzystanie z usługi elektronicznej od wyraźnej i niewątpliwej zgody strony. Złożenie wniosku o udostępnienie akt sprawy drogą elektroniczną zobowiązuje sąd administracyjny jedynie do udostępnienia akt sprawy w takiej formie i nie upoważnia sądu administracyjnego do doręczania stronie wszelkiej korespondencji drogą elektroniczną. Jeżeli po udostępnieniu akt sprawy w trybie elektronicznym dalsza korespondencja między sądem administracyjnym a stroną ma być prowadzona w tym trybie, wówczas strona powinna wystąpić z odrębnym wnioskiem, o którym mowa w art. 74a ust. 1 pkt 2 lub sąd powinien wystąpić o jej zgodę na podstawie art. 74a ust. 1 pkt 3 do korzystania z elektronicznych środków doręczeń.