(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
W dyskursie publicznym ciemne niebo od dawna jest uważane za wspólne dziedzictwo ludzkości, które jest zagrożone niekontrolowaną, nadmierną i szkodliwą emisją sztucznego światła, która stanowi specyficzny rodzaj „zanieczyszczenia światłem”. Celem artykułu jest ustalenie międzynarodowego modelu prawnej ochrony ciemnego nieba. Kwalifikacja ciemnego nieba jako odrębnego elementu ochrony prawnej jest problematyczna ze względu na brak możliwości określenia jego granic oraz przynależności terytorialnej. Nocne niebo można jednak traktować jako unikatowy element krajobrazu kulturowego, naturalnego (bądź mieszanego), który tworzy tożsamość danego miejsca, nadając mu ponadprzeciętną uniwersalną wartość. W artykule analizie normatywnej poddano regulacje: Konwencji w sprawie ochrony światowego dziedzictwa kulturowego i naturalnego, Europejskiej Konwencji Krajobrazowej oraz rezolucji organizacji międzynarodowych, których misją jest ochrona ciemnego nieba. Dodatkowo poruszono kwestię źródła prawa człowieka do ciemnego nieba, które wyrasta z prawa do czystego środowiska, stanowiącego niezbywalne prawo człowieka.