(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
W budowie państw nowoczesnych (modern state), szczególnie ważną rolę odgrywało połączenie rządów zwierzchnich, centralnych, z dominacją władzy społeczeństwa w regionach. Pojawienie się państwa nowoczesnego nastręcza historykom prawa wiele trudności, zwłaszcza dotyczących czasu, choć i przestrzeni. Na obszarze Świętego Cesarstwa Rzymskiego mnogość państw i ich wewnętrzne zróżnicowanie wzmacniały budowę tego typu państwa, czego przykładem może być i Śląsk, podobnie jak Bawaria, Hesja, czy Czechy. W artykule zwrócono uwagę głównie na czynnik administracyjny, ale i podbudowujący go czynnik społeczny. Budowa nowoczesnej administracji, czasem absolutystycznej, napotykającej na opór lokalny, to jeden z najważniejszych czynników wyłaniania się państw nowoczesnych, nie tylko w XV w. – jak to ujęto w artykule, ale i od wieku XIII, jakby chcieli tego dość odważnie historycy anglosascy.