(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2023)
Autorka poddała analizie zasadność konstytucjonalizacji Państwowej Komisji. Obserwacja działalności demokratycznych instytucji państwa skłoniła do pochylenia się po raz kolejny nad potrzebą czy wręcz zasadnością nadania PKW rangi organu konstytucyjnego. Konkluzja rozważań wprowadza postulat podniesienia do rangi konstytucyjnej Państwowej Komisji Wyborczej, będącej organem kontroli państwowej i ochrony prawa. Umocowanie konstytucyjne jest niezmiernie istotne dla struktury i składu organów wyborczych. Analiza zadań PKW dowodzi, iż konstytucjonalizacja tego centralnego organu wyborczego, nadzorującego realizację biernego i czynnego prawa wyborczego oraz organu niezależnego od władzy wykonawczej, wydaje się być konieczne przez pryzmat jej aktualnych kompetencji.