(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
W sądowym postępowaniu egzekucyjnym zażalenie jest rozpoznawane przez sąd, który wydał zaskarżone postanowienie w innym składzie. Jest ono tzw. zażaleniem poziomym. Taki model zażalenia sprawia, że uległa osłabieniu funkcja kontrolna. Uniemożliwia to sądowi drugiej instancji realizację zadania polegającego na ujednoliceniu orzecznictwa. Potrzebne jest wprowadzenie zmian ustawowych, które przywrócą poprzedni model zażalenia rozpoznawanego przez sąd drugiej instancji. Zażalenie poziome powinno przysługiwać tylko od niektórych postanowień sądu.