(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
W artykule przedstawiono wpływ regulacji antycovidowych na zasadę udziału obywateli w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości. Przeprowadzone rozważania prowadzą do wniosku, że zasada ta odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu stronom prawa do właściwego i niezależnego sądu. Dlatego wyłączenie obowiązywania tej zasady w postępowaniu cywilnym na mocy art. 15zzs1 ust. 1 pkt 4 ustawy antycovidowej, choć prawnie dopuszczalne, nie zostało przez polskiego ustawodawcę należycie umotywowane. Wprost przeciwnie, możliwość przeprowadzenia posiedzeń zdalnych, jak również wprowadzenie tego ograniczenia jedynie w odniesieniu do spraw cywilnych skłania do wniosku, że brak jest aksjologicznych podstaw do dokonania takich zmian. W konsekwencji w artykule wyrażono postulat konieczności uchylenia tej regulacji i powrotu do poprzednio obowiązujących przepisów, które zasadę udziału obywateli w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości w pełni respektowały.