(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
System pieczy socjalnej od lat 90. zmienia się dość intensywnie, a obecnie pomoc społeczna zdecydowanie wykracza poza sferę wypłacania zasiłków. Te najistotniejsze zmiany realizowane są w trzech płaszczyznach: interdyscyplinarnej współpracy instytucji, które wspierają rodzinę; indywidualizacji w zakresie podejścia do każdego dziecka; podejmowaniu pracy z całym systemem rodzinnym, w celu jak najszybszego powrotu dziecka do domu. Jednak mimo trwającej od kilkunastu lat reformy, która wprowadziła wiele istotnych zmian w zakresie pomocy rodzinie i dziecku, problematyka reintegracji wieloproblemowych rodzin nadal nie została rozwiązana. Celem niniejszego opracowania jest wskazanie realizacji zadań powiatu w zakresie pieczy zastępczej oraz próba odpowiedzi na pytanie, czy realizacja tych zadań w praktyce jest wystarczająca. Na podstawie przeprowadzonej analizy należy przyjąć, że zadania powiatu w zakresie pieczy zastępczej nadal wymagają podejmowania skutecznych działań mających na celu zapewnienie rodzinom zastępczym korzystania w większym stopniu z form wsparcia przewidzianych w ustawie o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, zapewnienia dziecku bezpiecznych warunków odbywania spotkań z rodzicami biologicznymi oraz zapewnienie możliwości ich realizacji poza miejscem zamieszkania rodziny zastępczej czy zatrudnienia odpowiedniej liczby koordynatorów rodzinnej pieczy zastępczej.