(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
W artykule zaprezentowano aktualne kwestie związane z wykorzystaniem przestrzeni kosmicznej wraz ze wskazaniem konieczności przestrzegania obowiązujących regulacji, współtworzących międzynarodowe prawo kosmiczne. Zaprezentowano swego rodzaju proces ‒ ewolucję wykorzystywania przestrzeni kosmicznej, począwszy od monopolu państw, przez zdefiniowane wolą państw działania organizacji międzynarodowych, kończąc na narodowych agencjach kosmicznych, będących instytucjonalnym wsparciem również dla prywatnych podmiotów. W pracy, adekwatnie do wykazanej wielopodmiotowości, prezentuje się regulacje prawne, w których pierwsze konwencje, umowy z lat 60. i 70. XX w., współtworzące międzynarodowe prawo kosmiczne, winny być traktowane jako normy ius cogens.