(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
Wyjaśnienie instytucji głowy państwa z perspektywy filozoficznej, polietiologicznej, ale także konstytucyjnej, odnosi się do prawidłowego rozumienia relacji między narodem a państwową organizacją władzy. W ten sposób lud posiada suwerenność narodową, która jest powierzona jego organom przedstawicielskim, wśród których jest głowa państwa. Naród wybiera swoich przedstawicieli, wśród których jest głowa państwa, w głosowaniu powszechnym, równym, bezpośrednim, tajnym i swobodnie wyrażonym. W Rumunii głową państwa jest prezydent.