(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
W publikacji odniesiono się do problematyki prawa karnego skarbowego w orzecznictwieTrybunału Konstytucyjnego. W poddanym ocenie okresie TK wydał 14 wyroków, z czego 12 dotyczyło materialnego prawa karnego skarbowego, 2 procesowego prawa karnego skarbowego. Tylko w dwóch przypadkach TK uznał niezgodność poddanych kontroli konstytucyjnej przepisów Kodeksu karnego skarbowego z Konstytucją RP. Przeprowadzona analiza orzecznictwa prowadzi do wniosku, że zasadniczą grupę poddanych kontroli konstytucyjnej przepisów stanowią te, które dotyczą tradycyjnych i charakterystycznych dla prawa karnego skarbowego rozwiązań normatywnych. Trybunał Konstytucyjny wielokrotnie podkreślał, że odmienny charakter instytucji kształtujących materialne i procesowe prawo karne skarbowe na tle prawa karnego powszechnego jest nie tylko uzasadniony, ale również niezbędny. Stanowisko TK w tym zakresie ma charakter jednolity i nie ulegało modyfikacji. Jak słusznie wskazano, Konstytucja RP nie stoi na przeszkodzie odmiennego określenia zasad odpowiedzialności i zasad karania za przestępstwa skarbowe i wykroczenia skarbowe od tych, które określa Kodeks karny. Należy o tym pamiętać interpretując przepisy Kodeksu karnego skarbowego.