(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza funkcji ochronnej prawa pracy w odniesieniu do praw cudzoziemców i pozycji ich zatrudnienia na rynku pracy. Niewątpliwie funkcja ochronna prawa odgrywa fundamentalną rolę w zakresie praw pracowników, którzy posiadają słabszą pozycję w stosunku pracy. Jawi się ona tym bardziej jako niezmiernie istotna, jeśli weźmie się pod uwagę zatrudnienie cudzoziemców. Prawo pracy chroni bowiem nie tylko obywateli Rzeczypospolitej Polskiej przed wyzyskiem ze strony pracodawców. W artykule podjęto próbę systematyzacji przepisów prawa, które gwarantują cudzoziemcom równość w dostępie do instytucji rynku pracy na terytorium Polski. Wstęp do rozważań w powyższym przedmiocie poprzedzony został analizą funkcji ochronnej prawa pracy, z uwzględnieniem głosów literatury i orzecznictwa na temat jej kształtu i funkcjonowania w polskim systemie prawa.