(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2022)
Przedmiotem badań przedstawionych w artykule jest doktrynalne znaczenie zakresu stosowania zasady powszechnego dostępu do realizacji zadań finansowanych ze środków publicznych. Zasada ta jest zdefiniowana w polskiej ustawie o finansach publicznych i stanowi, że wszystkie podmioty mają prawo ubiegać się o realizację zadań finansowanych ze środków publicznych. W opracowaniu przedstawiono uzasadnioną tezę, zgodnie z którą zakres stosowania zasada powszechnego dostępu do realizacji zadań finansowanych ze środków publicznych obejmuje nie tylko okoliczności, w których zadania są finansowane przez jednostki sektora finansów publicznych nie tylko bezpośrednio, ale także pośrednio. Oznacza to, że zasada ta jest źródłem obowiązków spoczywających również na podmiotach prywatnych dysponujących otrzymanymi środkami publicznymi, z których finansują wykonywanie określonych zadań.