(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2021)
Artykuł został poświęcony analizie tzw. zatrzymania administracyjnego, o którym mowa w art. 40 ust. 1 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Autorka poszukuje odpowiedzi na pytania o granice legalności działania Policji dokonującej zatrzymania administracyjnego obywatela. Analizuje również, czy w każdym przypadku osoba pozostająca w stanie nietrzeźwości może zostać zatrzymana oraz doprowadzona do izby wytrzeźwień, a także omawia konsekwencje bezprawnego zatrzymania zarówno z punktu widzenia osoby zatrzymanej, jak i odpowiedzialności funkcjonariusza dokonującego zatrzymania.