(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2026)
Polska jest jednym z niewielu państw europejskich, które nie przewidują żadnej formy prawnego uznania dla związków osób tej samej płci. Jest to sprzeczne ze standardami Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, o czym orzeczono w sprawie Przybyszewska i inni przeciwko Polsce. Celem artykułu jest analiza przyczyn tej sytuacji oraz aspektów prawnych tej kwestii. Punktem wyjścia do rozważań będzie europejski standard dotyczący związków jednopłciowych. Następnie w artykule zostanie zbadane, czy polskie prawo, w szczególności Konstytucja, zezwala na formalne uznanie związków osób tej samej płci. Na koniec artykuł skupi się na konsekwencjach prawnych braku uznania związków jednopłciowych, w odniesieniu do praw rodzicielskich i opieki nad dzieckiem, praw spadkowych, kwestii podatkowych oraz innych zagadnień.