(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2026)
Ruchy walczące o prawa podstawowe coraz częściej uciekają się do instrumentów i środków zaradczych mających na celu ochronę tych praw (w tym rozdziale nazywamy je instrumentami „opartymi na prawach”): strategicznych pozwów sądowych, wolności słowa, organizacji pozarządowych, inicjatyw obywatelskich itp. Nadużywają mechanizmów demokratycznych (opartych na prawach) w celach antydemokratycznych. Aby sprostać temu wyzwaniu, demokratyczni aktorzy i instytucje muszą starannie wyważyć, z jednej strony, potrzebę aktywnej („wojowniczej”) ochrony praw człowieka i instrumentów, które można w tym celu wykorzystać, a z drugiej strony, konieczność unikania nadużyć i niedociągnięć, które mogą wystąpić. Takie wyważenie może przybierać różne formy w różnych kontekstach społecznych, kulturowych i religijnych. Kwestie te, ze szczególnym uwzględnieniem wolności słowa, omówiono w tym rozdziale.