(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2025)
Celem artykułu jest analiza narzędzi elektronicznych wykorzystywanych w polskim procesie wyborczym oraz ustalenie, czy ich zastosowanie w wystarczającym stopniu wspiera przygotowanie i przeprowadzenie wyborów, przyczyniając się do gwarantowania ich uczciwości. Pierwszą część opracowania poświęcono zasadniczemu instrumentowi cyfryzacji polskiego procesu wyborczego, jakim jest system informatyczny „Wsparcie Organów Wyborczych” (WOW). W drugiej części szczególną uwagę poświęcono instytucji Centralnego Rejestru Wyborców wprowadzonego do polskiego prawa wyborczego na mocy ustawy z dnia 26 stycznia 2023 r. o zmianie ustawy – Kodeks wyborczy oraz niektórych innych ustaw. W pracy zaproponowano także inne rozwiązania z zakresu elektronicznej administracji, których wprowadzenie w przyszłości mogłoby przyczynić się do doskonalenia procedur z zakresu organizacji wyborów i wzmacniania idei e-demokracji. W artykule wykorzystano metodę formalnoprawną oraz dokonano przeglądu literatury przedmiotu.