(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2025)
Postęp techniczny i rozwój cywilizacji w XXI w. doprowadziły do dużych zmian w naszym życiu. Zmiany technologii, na przykład informacyjnych i komunikacyjnych, widoczne są w każdej dziedzinie życia, również administracji. Wdrażanie nowoczesnych technologii oraz dostosowanie ich do zmieniającego się otoczenia wpływa w dużym stopniu na działania jednostek samorządu terytorialnego, co ukazałam na przykładzie małej gminy Zabór. W artykule omówiłam wiele teoretycznych i praktycznych aspektów używania nowoczesnych technologii w gminie Zabór. W Urzędzie Gminy Zabór wykorzystuje się następujące narzędzia oparte na nowoczesnych technologiach: ePUAP, fanpage Facebook, aplikacja mobilna Moja Okolica, poczta elektroniczna oraz system powiadamiania SMS dla mieszkańców gminy Zabór. Analiza dostępnych danych wskazała, że w okresie pandemii w znaczący sposób wzrosła liczba pism i wniosków składanych przez ePUAP oraz skrzynkę elektroniczną do Urzędu Gminy Zabór. Ważnymi zagadnieniami nowoczesnych technologii są stosowanie rejestrów elektronicznych i używanie podpisu elektronicznego. W artykule ukazałam także zagrożenia, jakie spotykają e-administrację, które związane są z cyberprzestępczością i jej odmianą, czyli cyberterroryzmem. Problemy te zostały w artykule szeroko i wnikliwie omówione z wykorzystaniem dostępnej literatury i regulacji prawnych istniejących na ten temat oraz danych statystycznych z gminy Zabór. Zastosowałam metody analizy dokumentów, historyczną i indukcyjną, oraz wykorzystałam dane statystyczne. Zaproponowałam nowe rozwiązania w prawie z zakresu stosowania nowoczesnych technologii.