(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2026)
Odpowiedzialność lekarza regulowana jest w zależności od sposobu nawiązania z nim stosunku pracy. W razie wyrządzenia przez lekarza szkody Kodeks pracy wyznacza trzy sposoby, w drodze których lekarz może zostać pociągnięty do odpowiedzialności. Jedna z regulacji wskazuje, że za szkodę wyrządzoną przez pracownika odpowiedzialność ponosi pracodawca. W tym wypadku zakład opieki zdrowotnej. Jednakże zakład naprawiający szkodę pacjenta ma tzw. roszczenie regresowe w stosunku do lekarza, który spowodował powstanie przedmiotowej szkody. Kodeks pracy przewiduje również trzy rodzaje odpowiedzialności materialnej pracownika: za szkodę wyrządzoną z winy nieumyślnej oraz za szkodę wyrządzoną z winy umyślnej, a także za szkodę powstałą wskutek niewyliczenia się pracownika z mienia powierzonego z obowiązkiem zwrotu lub do wyliczenia się.