(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2026)
Celem artykułu jest analiza jednej z zasad prawa celnego – zasady customs compliance w obrocie celnym, która jest podstawową zasadą prawa, z którą wszystkie inne zasady prawa celnego muszą być zgodne. Nie jest ona nową zasadą prawa, gdyż jej zasadniczą istotą jest przestrzeganie przepisów prawa celnego, a więc obowiązków, które nakładają na określone osoby (adresatów) normy prawne.