(untitled) (Dyskurs Prawniczy i Administracyjny, 2026)
Niniejsze opracowanie stanowi analizę aktualnych przepisów prawa w zakresie statusu prawnego komisji rewizyjnej rady gminy ze wskazaniem na zakres przysługujących jej kompetencji kontrolnych. Podstawowym zagadnieniem będącym przedmiotem badań jest określenie granic czynności kontrolnych prowadzonych przez komisję rewizyjną, ze szczególnym uwzględnieniem działań podejmowanych względem komunalnych spółek prawa handlowego. Autor w ramach prowadzonych analiz próbuje rozstrzygnąć, czy przepisy prawne w tym zakresie są jednolite, a ich wykładnia spójna i konsekwentna.